Selecteer een pagina

Carla Kops is 57 jaar, getrouwd en moeder van drie zoons. Ze werkt als verpleegkundig manager op de Kinder Intensive Care afdeling van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Zij is in 2019 gestart met TM.

Een kleine tien maanden geleden heb ik de persoonlijke instructie gehad om TM te leren. Na de introductieavond wist ik gelijk zeker, dit is wat ik wil gaan ervaren.

In het verleden had ik mindfulness gedaan en ik sliep over het algemeen goed. Ook had ik een modus gevonden om met overgangsklachten, de werkdruk en mantelzorg voor mijn dementerende moeder om te gaan. Toch voelde ik dat ik zocht naar meer rust in mijn hoofd, diepere ontspanning en een bepaalde mildheid naar mezelf. Ik móest zoveel. Mijn jongste zoon is zich persoonlijk aan het ontwikkelen op allerlei fronten en zag een uitzending over meditatie. Hij werd nieuwsgierig en wilde samen met zijn huisgenoot naar een introductie over TM. Hij vroeg of ik mee wilde. Ik was gelijk enthousiast. Sindsdien mediteer ik tweemaal per dag 20 minuten. In het begin dacht ik: ‘Ik sta normaal al om half zes op, zodat ik om iets over zes op de fiets naar mijn werk kan gaan, nu zou ik nog eerder op moeten, hoe gaat mij dat lukken?’ Deze vraag heb ik dan ook aan de TM docenten Gerrie en Sjoerd gesteld. Gerrie zei toen: ‘Tja, dat is investeren in jezelf, want je zult zien dat je die dag veel efficiënter werkt’. Ik ben het gewoon gaan doen en ik kan zeggen dat het waar is. Niet gelijk na de eerste dagen. Maar na twee weken voelde ik mij gewoon relaxter, omdat ik het als beloning voelde en voel om tweemaal per dag 20 minuten alleen maar te mediteren en verder niets te hoeven. Je gedachten worden opgeruimd, je hoeft niets met die gedachten, je hoeft even niet ‘aan’ te staan. Gewoon thuiskomen bij jezelf.

Productiever

Werkende op een Kinder Intensive Care – eerst 26 jaar als IC verpleegkundige, nu de laatste vijf jaar als verpleegkundig manager – dan sta je altijd aan. En dat kon ik op zich goed handelen, maar toch… het is alsof ik nu meer relativeer, alsof ik mezelf minder druk maak, alsof soms het werk (afhandelen van e-mails of een beleidsstuk schrijven) ineens vanzelf gaat. Een soort van superconcentratie. Daarnaast coach ik veel en daarbij merk ik dat ik beter kan luisteren, anderen nog beter in hun kracht kan zetten. TM heeft mij tot nu toe veel gebracht, meer dan ik had verwacht op zo’n korte termijn.

Kalm

‘Zelfs nu ik de afgelopen maanden ernstige persoonlijke dingen meegemaakt heb, heeft TM mij rust gebracht. Mijn man heeft een paar maanden geleden 3,5 week in het ziekenhuis gelegen. Hij lag daarbij twee keer op de Intensive Care en heeft verschillende operaties én complicaties gehad. Maar nu is hij alweer twee maanden thuis en het is ongelooflijk hoe hij herstelt. Het heeft ook alles met zijn mindset te maken. En die van mij! TM heeft mij daarbij erg geholpen. Ik durf te zeggen dat ik mede door TM nooit in paniek ben geraakt of het niet meer zag zitten. Ik kon door TM in het moment zijn, warmte om mij heen voelen, tot rust komen. Dus we zijn erg dankbaar.’

Stressvrij tijdens corona

‘De laatste maanden waren tevens op mijn werk hectisch door de corona-crisis. Ik ben tussendoor een aantal keer extra gaan mediteren en ook toen heeft het mij geholpen. Ik zal niet proberen iemand te overtuigen, iedereen moet het zelf ontdekken, maar ik vertel wel mijn ervaringen en die zijn positief!’

Mei 2020